Márai Sándor

Márai Sándor, iskolánk névadója és kétségtelenül Kassa legnagyobb írója, költője, újságírója. Márai Sándor, eredeti nevén Grosschmid Sándor Károly Henrik, 1900. április 11-én született Kassán, polgári családban.
 
Már 1930-ban korának egyik legismertebb költője és újságírója volt. Az Eperjesi Katolikus Főgimnáziumban végezte tanulmányait, itt is érettségizett. Miután 1948-ban elhagyta Európát, kiiktatták műveit a hazai irodalomból. Műveiben legtöbbször a klasszikus polgári eszméknek adott hangot, ezeket a dolgokat tartotta a legértékesebbeknek. Sokszor hangoztatta ennek hiányát a polgári rétegben is.
 
Márainak azonban nem ez volt a legnagyobb fájdalma. Útjai során Kassát hiányolta a legjobban, számára a szülővárosa maradt az “örök város”, ami után mindig is vágyódott. Felesége és fogadott gyermeke halála útán 1989 februárjában öngyilkos lett Kaliforniában.
 
Sokak számára inspiráló lehet kötődése a szülőföldjéhez. Kevés olyan író van, aki ennyire szerette volna a várost, ahol született. Úgy gondolom, méltán lehetünk büszkék iskolánk névadójára.
 
(Homolya Krisztina)