Szülőknek

Tisztelt szülők,

Örömömre szolgál, hogy bemutatkozhatok Önöknek, Pápay Zsuzsanna vagyok, a Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola iskolapszichológusa. Az Eperjesi Egyetem Pszichológia szakán szereztem diplomát. Pályafutásomat Prágában kezdtem, ahol kábítószer-függő terhes nőkkel és anyukákkal foglalkoztam. Időközben részt vettem egy Krízis intervenció kurzuson, ahol tapasztalatot szereztem a segítségnyújtásban különböző krízis helyzetekben. Mindig gyerekekkel szerettem volna foglalkozni, ezért nagyon örülök, hogy az iskolapszichológusi állással lehetőséget kaptam ezt az álmomat megvalósítani.

Mi is a feladata az iskolapszichológusnak?

Az iskolapszichológus munkájának alapvető célja, hogy szaktudásával segítse az iskola nevelő-oktató munkáját, növelje hatékonyságát, mind a megelőző mind a problémamegoldó tevékenységével. Néha a gyermek egészséges, harmonikus fejlődését számtalan ok zavarhatja meg. A gyerekek érzékenyen reagálnak az őket közvetlenül körbeölelő világ változásaira. Jelzik, hogy baj van, magatartásuk megváltozásával, problémás viselkedésükkel, iskolai teljesítményük hanyatlásával. Ilyenkor nagy szükség lehet az iskolapszichológus munkájára, aki egyéni konzultációkat tart a kívánt eredmény elérése érdekében. Ennek ellenére meggyőződésem, hogy iskolapszichológusra nemcsak akkor van szükség, amikor “baj van”. Az iskolapszichológus elsősorban megismeri a diákok személyiségét, feltárja rejtett lehetőségeiket és fejleszti azokat. Az iskolapszichológus hatáskörébe tartozik a konzultáció és a néhány alkalommal történő tanácsadás. Az iskolapszichológus azonban nem terápiás szakember. Minden esetben szakmai titoktartás kötelezi.

Miben tudok segítséget nyújtani:

  • Tanulási nehézségek korai feltárása (figyelemzavar, teljesítménygátlás, az iskolai teljesítményhez köthető szorongás)
  • Tanulási képességvizsgálat és hatékony tanulási módszerek fejlesztése
  • Tehetséges gyerekek kiszűrése
  • Beilleszkedési és magatartási zavarok azonosítása (agresszivitás, impulzivitás, szorongás, önértékelési problémák, önbizalomhiány, nyugtalanság, szétszórtság, visszahúzódás, baráti kapcsolatok hiánya)
  • Személyiség és szociális készségfejlesztés (szociális-érzelmi képességek fejlesztése, önértékelés, önbizalom növelése, társas, kommunikációs, konfliktuskezelési készségek, megküzdési és döntéshozatali készségek fejlesztése)
  • Megfélemlítés elleni és drogmegelőző programok szervezése
  • Serdülőkori problémák feltárása (bandázás, lázadás, romlott iskolai eredmények, önbizalomhiány)
  • Egyéni konzultációk a szülők részére, neveléssel kapcsolatos támogatás
  • A pályaválasztási orientáció felmérése és közreműködés a pályaválasztási tanácsadásban
  • Az osztályok kapcsolati hálózatát feltáró szociometriai vizsgálatok

Meggyőződésem, hogy a gyerekekkel és a serdülőkkel kapcsolatban felmerülő problémákat, csak a szülők bevonásával és együttműködésével lehet tartósan megoldani, hiszen a szülő ismeri gyerekét legjobban. Ezért, ha bármit tapasztal a felsoroltak közül, forduljon hozzám bizalommal és örömömre fog szolgálni, ha közösen tárjuk fel és választjuk ki a legjobb megoldási lehetőségeket.

Elérhetőségem az iskolában:

A szülők számára: hétköznap 7:45-8:15, H11 kabinet

A gyerekek számára: 13:15-15:30, 206-os terem

Konzultációs időpontokat e-mail-es bejelentkezés alapján lehet kérni: papay@maraigimi.sk