Becslési verseny fizikából

Az előző iskolaévhez hasonlóan, a Márai Sándor Gimnázium diákjai idén is részt vettek a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium által meghirdetett fizika becslési versenyen. A verseny nevével ellentétben azonban nemcsak fizikában, hanem énekben, festészetben és szavalásban is megmérettethettek a Kárpát-medence magyarlakta vidékeiről érkezett diákok.

A  fizikacsapat összetétele nem változott, ismét Faber Levente, Fülöp Dávid, végzős és Gaboda László második osztályos diákok áshatták bele magukat a természet rejtelmeibe, miközben Sallai Zsóka szavalatával, Szilágyi Gabriella képzőművészeti tudásával, Mészáros Elizabet pedig énektudásával szállt versenybe, és próbálta kihozni a legjobbat magából.

A családias közben lezajlott művészeti versenyek után játékokat is játszhattak a résztvevők, így ismerkedhettek, szórakozhattak. Mindeközben a zsűri meghozta döntését, ami alapján a szavalatok kategóriájában Sallai Zsóka, iskolánk diákja, hozhatta el az első díjat.

A fizikaverseny eközben az előző éven megszokott ütemben zajlott. Az idei téma Segner János András élete és munkássága volt. A házi fordulóban egy vízzel hajtott és egy elektrosztatikus Segner-kereket kellett készíteni, amelyet még a megérkezés napján, azaz pénteken bemutattak a fizikatanárokból álló zsűrinek. A nyirkos idő ellenére mindkét berendezés tökéletesen működött, így erre a részfeladatra maximális pontot kaptak.

Az igazi megpróbáltatás csak másnap következett, amikoris a csapatnak 14 állomáshelyen kellett fizikafeladatokat oldaniuk úgy, hogy mindegyikre 15 percet kaptak. Több-kevesebb sikerrel ugyan, de végül sikerült itt is minél több pontot be-zsebelniük. A megfáradt diákok ezután Härtlein Károly, fizikatanár és tanszéki mérnök érdekes előadását hallgathatták a hullámokról és azok viselkedéséről. (A BME tanára ismerős lehet a TV-nézők számára a Brutális fizika című műsorból).

Mindezek után pedig a sokak által várt eszközkészítés következett, amely Szeder László tanár úr vezetésével zajlott. A diákoknak nemcsak tudásukat, hanem krativitásukat is fel kellett használni ahhoz, hogy egy működőképes, széllel hajtott, széllel szemben haladó járművet építsenek. A kassai csapat itt is helytállt, és – habár a kisautó külcsínje nem volt épp szemet gyönyörködtető – működött, és ezzel az eszközkészítést is sikerrel könyvelte el a csapat. A két napig tartó verseny után iskolánk diákjai megszerezték az első helyet, így az utolsó négy év sikere továbbra is töretlen maradt.